За многу патници, негативниот тест за корона е очигледно проблем, бидејќи се почесто полицијата наидува на лажни тестови. Во моментов, како што пренесува весникот „Хојте“, забележан е „бум“, пред се на лажни тестови од Србија и Босна и Херцеговина.

До 40 евра, тврди трудот, ваков лажен тест може да се добие во тие земји, дигитално или отпечатен на хартија. Затоа полицијата, особено во провинцијата Каринтија, детално ги проверува тестовите на патниците кои влегуваат од Словенија.

Припадник на полицијата за австриската телевизија „АТВ“ изјави дека тие биле специјално обучени да откриваат фалсификувани тестови.

Тој вели дека наишле и на тестови каде што датумот бил променет или документот бил целосно лажен. Кога властите ќе откријат лажен тест, тогаш на лицето кое го направило достапно му се заканува строга казна.

Против него се поднесува пријава, бидејќи станува збор за повреда на фалсификување документи, за што е предвидена казна затвор до една година.