Владата на Австрија прогласи тридневна жалост по терористичкиот напад во Виена во кој синоќа беа убиени четири лица, а Австријците од целиот свет добиваат пораки за поддршка и сочувство.

„Нашите мисли и сочувство се со жртвите, повредените и нивните семејства во овие многу тешки часови за Република Австрија“, рече канцеларот Себастијан Курц пред седницата на владата.

Две жени и двајца мажи и еден од напаѓачите биле убиени од полицијата. Петнаесет лица беа повредени, од кои седум беа опасни по живот.

По лудиот терористички чин, пораките за поддршка и сочувство од целиот свет продолжуваат да пристигнуваат во Австрија.