Нешто повеќе од една година по пожарот што ја зафати Богородичната Црква во Париз, од пожар настрада и Соборниот храм во Нант.

Катедралата во Нант, која е посветена на Светите Петар и Павле, е светилиште чија изградба започна во 1434 година и беше комплетно завршена во 1891 година. Полицијата се сомнева дека пожарот бил подметнат.

Поранешниот министер за внатрешни работи во Италија, Матео Салвини, на својот фејсбук профил напиша дека катедралата во Нант била запалена од азилант од Руанда на кого визата му била истечена.

Во последните две години во Франција масовно се ограбуваат, сквернават или опоражуваат многу христијански храмови. Сите овие пожари останаа во сенка на пожарот во катедралата Нотр Дам во Париз. Минатиот Велигден, еден друг средновековен храм Нотр Дам изгоре во речиси целосна медиумска тишина, само затоа што се наоѓа во Егиер, мало место во близина на Марсеј.

Минатата година, во февруари, Нотр Дам во Дижон беше ограбен и осквернавен. Во тој месец, за само две недели, десет цркви беа ограбени во две различни епархии. Катедралата Сент Луис во Форт-де Франс, седиште на прекуморското француско одделение Мартиник, беше ограбена пет пати.

Една недела пред пожарот во Нотр Дам во Париз, на 9 април 2019 година, некој провалил, ја освоил и ограбил црквата „Свети Петар“ во Монлисон.

На зидот на Нотр Дам во Ним, некој нацрта крст со мешавина од измет. Во септември минатата година, вандализираната е книжарницата на Нотр Дам во Париз. Стотици француски светилишта се изгорени, ослободени и ограбени, без никој да обрнува премногу внимание на тоа заради „мир во куќата“.

Напаѓачите ретко се откриени и уапсени, а кога тоа ќе се случи, тие се лесно казнети, што ги охрабрува повторно да го сторат истото дело.

Огромното мнозинство на нападнати храмови во Франција се католички по природа, но не се нападнати само католичките цркви, туку и фанатиците таму ги напаѓаат и православните цркви, како и протестантските цркви.


Напишете коментар