Денес, новоизбраниот американски претседател Џо Бајден ја избра поранешната американска амбасадорка во Обединетите нации, Саманта Пауер, за иден директор на Американската агенција за меѓународен развој – УСАИД, истакнувајќи го своето големо искуство поврзано со кризите во светот.

Bajden izabrao Samantu Pauer za novu direktorku USAID 1

Саманта Пауер ќе работи со нашите партнери за да одговори на најголемите предизвици во нашето време, вклучително и ковид-19, климатските промени, глобалната сиромаштија и слабеењето на демократијата, соопшти седиштето на Бајден.

Наведено е дека Саманта Пауер учествувала во решавање на долготрајни конфликти и одбрана на човечкото достоинство, зајакнување на владеењето на правото и демократијата, пренесува Ројтерс.