На 20 ноември 2020 година, Бајден наполни точно 78 години

Третата среќа – гласи една стара српска поговорка, која може да го опише политичкиот пат на Бајден, кој откако се обиде во 1988 и 2009 година, конечно успеа да победи на изборите за претседателски кандидат на Демократската партија. Бројот три во политичката активност на Бајден не е поврзан само со неговиот број на кандидатури, туку и со посетите на Југославија , и тој слободно може да ја додаде во својата официјална биографија ставката за која тој е веројатно меѓу последните активни политичари кои имале можност да Тој се сретна со Јосип Броз Тито, што воедно беше и прва посета на нашата земја.

Новиот претседател на Америка, на 20 ноември 2020 година, наполни точно 78 години.

Говорите на кандидатите на дебатите честопати беа без ракавици, со лукави удари под ременот, и на моменти, можеби малку непријатно за слушање и гледање. Иако сме далеку со километри, Македонија и регионот внимателно ја следат политичката ситуација. Интересно е што еден од кандидатите бил оженет со Словенка, додека другиот, барем во младоста, бил фасциниран од Тито.

Меланија Трамп имаше само девет години, кога на неколку стотици километри од нејзиниот нов град, сенаторот од Делавер Бајден престојуваше во официјална посета на Југославија по повод смртта на Едвард Кардеj, во Бријуни. Тогашниот претседател и маршал на Југославија, Јосип Броз Тито, одлучи да биде домаќин на членовите на делегацијата на американскиот претседател myими Картер, предводена од Аверел Хариман, токму во таа оаза на природата.

Од денешна гледна точка и следејќи ја политичката реторика на Бајден, скоро е незамисливо дека тогаш, како млад сенатор, бил воодушевен од ликот и делото на Јосип Броз Тито, со кого, според сопственото признание во писмото до 2016 година до тогашниот премиер на Србија, и денес на претседателот на државата, Александар Вучиќ, му го опиша својот ентузијазам за разговорот што траеше нешто повеќе од два часа.

Josip Broz Tito

“Една од најфасцинантните средби што некогаш сум ги остварила беше со претседателот Тито во Сплит во неговата резиденција со господин по име Аверел Хариман, почитуван американски дипломат. И се чувствував како да живеам одредени моменти од Втората светска војна. Двајцата беа слаби. “Седевме на мала трпезариска маса и тие викаа едни на други за да бидат слушнати. И да ги слушнеме како зборуваат за Френклин Рузвелт, Сталин и Черчил беше како да ја оживуваме историјата. Тоа беше моја прва посета”, рече тој. тој е, меѓу другото, во писмото во времето како потпретседател на Америка за време на мандатот на Барак Обама.

Сепак, поважно од оваа меморија е писмото што Бајден му го испрати на друг Тито, неколку недели по неговото враќање во Америка, и беше повеќе од срдечно и топло. Имено, тој му се заблагодари на Тито за извонредната гостопримливост, размената на мислења и сето тоа го заокружи со желба да се сретнеме повторно, но, како што напиша, во некои поубави и посреќни околности.

„Почитуван господине претседател, би сакал повторно да ви се заблагодарам за гостопримството за време на мојата посета на Југославија како член на американската делегација на погребот на Едвард Кардеj. Убаво беше што ме примивте и навистина уживав во разговорот и размената на мислења. Се надевам дека ќе го сторите тоа. да имате можност повторно да ја посетите вашата убава и интересна земја во некои посреќни околности. Искрено, Josephозеф Бајден “, гласеше писмото, кое пристигна на адресата на Тито на 1 март 1979 година.

Таа средба не се одржа, бидејќи Јосип Броз Тито почина следната година. Сепак, желбите на Бајден за посета на Југославија се исполнија, сепак, само откако земјата се раздели, и тој дојде во регионот во неколку наврати во изминатите три децении. После Тито, Бајден беше домаќин на претседателите и премиерите на пост-југословенските држави.