Сопружниците Дик и Ширли Мик починаа од коронавирус три дена пред да ја примат вакцината против вирусот, а тие се во брак 70 години.

Според членовите на семејството, тие починале на 16 јануари во болница во американската држава Охајо, држејќи се за раце. Дик почина на 89 години, а Ширли на 87 години.

Првата доза на вакцината требаше да ја примат на 19 јануари, денот кога Дик ќе го прослави својот 90-ти роденден. Тој и Ширли се запознаа во средно училиште и оттогаш се заедно. Во декември минатата година тие ја одбележаа 70-годишнината од брак.

Тие имаа пет деца, 13 правнуци и 28 правнуци. Според членовите на семејството, тие живееле возбудлив живот, дури и во подоцнежните години. Тие истакнаа дека секогаш биле заедно и дека секогаш имаат време резервирано еден за друг.

Тие не беа типичен 88-годишник и типичен 90-годишник. Двајцата беа многу, многу здрави, живи луѓе. Тие нè напуштија толку брзо, рече нивната ќерка Деби Хауел.

Тестовите на 26 декември покажаа дека се позитивни на коронавирус. Тие имаа симптоми и мислеа дека е настинка. Деновите минуваа, но симптомите станаа поизразени. Потоа биле тестирани. Дик беше примен во болницата на 2 јануари, а неговата сопруга два дена подоцна.

Поради влошената здравствена состојба, тие мораа да бидат префрлени во друга болница. Првично, беше можно да се преместат во две различни болници, но тие сепак беа преместени во истата болница Риверсајд Методист.

Како што рече Деби, имало денови кога тие биле оптимисти во врска со закрепнувањето, но дека нивните проблеми со белите дробови станувале се поголеми. Сфаќајќи дека веројатно имаат уште неколку дена живот, тие ги замолија Дик и Ширли да бидат во иста просторија.

Не сакавме да ги разделиме бидејќи најголемото нешто во нивните животи беше да бидат заедно. Сакавме да можат да се држат за рака. Сакавме да бидат заедно. Сакавме да ја слушаат омилената музикa, рече Деби.

Медицинската сестра направи плејлиста со песни што траеше два часа. Тие ќе ја слушаа додека се држеа за раце. Ширли почина прва, а Дик неколку минути подоцна.