Само неколку часа по раѓањето, тој бил фрлен во ѓубре. Но откако бил пронајден тие луѓе продолжиле да се грижат за него.

Денес тие се неговите родители на хартија, и тој реши да го сподели патот од „бебе од контејнерот“ до успешен млад бизнисмен во целиот свет. – Моите згрижувачки родители прифатија повеќе од сто деца во текот на нивниот живот, но јас бев еден од двајцата што ги посвоија. Тие се приближуваа до 70 години, така што дел од плановите за во иднина не беше посвојување новороденче, но бидејќи видоа низ што поминав, тие не сакаа да поминувам низ дополнителни трауми по домови.

Живеевме во мал град на Флорида каде секој знае сè, па децата на училиште ја слушнаа мојата приказна дури и пред мене – изјави тој за „Гардијан“. Неговите врсници го малтретирале, нарекувајќи го „бебе сираче“.

Си мислев: “Дали некој навистина ме фрли? Дали сум ѓубре или личност?” Сето тоа ми пречеше долго време, но го надминав. Имав мајка и татко кои ме сакаа – вели Фреди. Возраста на неговите родители значело поинакво детство.

На 12-годишна возраст ја добив својата прва работа. Работев по училиште во градското собрание како компјутерски техничар. Помогнав во развивање на протоколи за Интернет услуги. Научив се што можам и до 14 години започнав со програмирање, седев на компјутер два дена и не бев гладен. Ми се допадна – вели Фигерс.

Татко ми се губеше во просторот, имаше болест и бегаше од дома и пешачеше многу долго. Не можевме да го лечиме , едноставно науката немаше лек.

Инсталирав плоча во ѓонот на патиката на која имаше звучник и сензор. На тој начин можев да проверам каде е кога замина од дома, и мојот глас ќе се слушне од неговиот запис. И објаснив на една компанија што работев со она што го направив и беа воодушевени. Тие го купија уредот од мене за 2,2 милиони долари – вели Фигерс.

Тој почина помалку од 48 часа откако ги добив тие пари.

Фигерс сега има 31 година и е извршен директор на Фигерс комуникација и фондација која им помага на децата во згрижувачки семејства.

Купуваме 25.000 велосипеди за Божиќ и ги подаруваме. Им должам сè на моите родители, бидејќи тие ми покажаа дека имам добри луѓе околу мене.