Малата Елизабета била пуштена од болница, а потоа починала за помалку од една недела

Британската влада се извини на семејството Елизабет Диксон за „болната и шокантна низа грешки“ што доведоа до нејзината смрт пред 20 години.

Наодите од истрагата, кои неодамна беа објавени, ја означуваат последната фаза во решената и одлучна дводецениска борба на родителите на Елизабета, Ана и Греам Диксон, откако открија пропусти во здравствениот систем, полицијата и другите институции, пишува Би-Би-Си.

„Целата работа ни одзеде премногу од животот“, вели Греам (62), електроинженер.

“Ние размислуваме за тоа секој ден”, вели таа.

Елизабет е родена предвреме во 32 недела во болницата во Сари во 2000 година.

Ана вели дека нејзиното бебе било вознемирено и дека изгледала ужасно, но дека на родителите им било кажано дека нивната ќерка е добро.

Сепак, лекарите не забележале дека новороденчето има висок крвен притисок.

„Катастрофална грешка“
Кога Елизабет имала две недели, докторите со задоцнување го забележале проблемот и решиле да ја пренесат во лондонската болница во Грејт Ормонд, каде што веднаш и бил намален крвниот притисок.

Според д-р Малком Култхард, педијатарот што го испитал случајот, ова било катастрофална грешка.

  • Ако нејзиниот мозок не беше оштетен од екстремно висок притисок, тоа скоро сигурно ќе се должеше на начинот на кој таа беше брзо пренесена во друга болница – изјави тој.

На бебето му беше дијагностициран невробластом, редок, но не и фатален карцином.

Елизабета претрпе сериозно оштетување на мозокот и од самиот притосик доби оштетување на каналите за дишење.

Десет месеци подоцна, таа беше префрлена во друга болница во близина на Винчестер, пред да се врати дома со дневна и ноќна грижа.

Локалните здравствени власти ги увериле родителите дека девојчето ќе ја има целата потребна грижа и персонал. Сепак, помалку од една недела откако пристигна дома, Елизабет почина.

Истрага


Д-р Тетенборн инсистираше на тоа дека Елизабет починала од природна смрт од последиците на ракот и дека нема потреба од обдукција или истрага. Сепак, Диксонови, не се предадоа.

Иако беше покрената истрага, во 2006 година беше одлучено дека не може да се покрене обвинение. Полицијата побарала стручно мислење од лекар кој работел во болницата каде што се лекувала Елизабета, а неговиот заклучок бил дека природните примероци не можат да бидат исклучени во целост.

Владината истрага од 2017 година покажа дека грешките во третманот на малата Елизабета биле „шокантни и застрашувачки“. Во извештајот на д-р Бил Киркап се вели дека некои од инволвираните во случајот „биле крајно неискрени“.