Безбедносниот експерт Бедри Елјези смета дека во последните неколку месеци група од десет Албанци се приклучиле на фракцијата Ал Каеда „Кшемеди Албан“, предводена од Албанци во областа Идлиб во Сирија.

Елјези додаде дека постои сомневање дека неодамна имало нови патувања во Сирија, а тоа како што вели, го потврдува случајот со Ардијан Палјит и предупреди на фактот дека во моментов има околу 50 жени и деца од Косово во таканаречените кампови и затвори во Сирија.

Според информациите што ги имаме, се сомневаме дека десетина лица, по потекло од Косово, Северна Македонија и Албанија, патувале заедно со Палјит во Сирија. Се верува дека групата отворила нов коридор за заминување кон Сирија во април и мај 2020 година. Се верува дека групата се приклучила на фракцијата на Ал Каеда наречена „Кшемати Албан“, предводена од Албанци и во моментов дејствува во областа Идлиб во Сирија. Сето ова ги потврдува нашите сомневања дека групите, претежно од Дреница и Шала, организирано патуваат во Сирија и се приклучуваат на оваа фракција на Ал Каеда, наведува Елјези.

Посебен проблем преставуваат Албанците од Албанија и Косово, кои се наоѓаат во курдските затвори, предупредува Елјези и додава дека тоа е посебна закана за безбедноста.

Курдските демократски сили, кои на крајот од март беа поддржани од американските воени разузнавачки служби, успеаја да уапсат група од 50 борци на ИСИС, кои беа многу близу до областа под контрола на курдските демократски сили. Овој факт значително ја влошува безбедносната состојба во камповите каде што во моментов се наоѓаат граѓаните на Косово и Албанија, бидејќи ИСИС може да ги нападне и да ја преземе контролата над овие кампови, предупредува Елјези.

Елјези додава дека безбедносен предизвик за регионот е враќање и на терористите и на членовите на нивните семејства во Косово, Албанија и Северна Македонија и објаснува како изгледа процесот на дерадикализација на лицата кои веќе се вратиле во Косово.

Луѓето кои се вратија од Сирија во Косово во моментов се лекуваат во институциите. Што се однесува до нивната дерадикализација, мислам дека имаме многу проблеми како резултат на недостаток на професионални капацитети за нивно третирање. Институциите направија многу грешки во процесот на кривично гонење и пресуди, бидејќи сметам дека постоеше селективна правда со изрекување на повеќе казни за оние што беа дерадикализирани и го призна делото, отколку за оние кои не се покајаа и исто така беа дерадикализирани. Феноменот на секташка правда во Косово предизвика голема штета во смисла на дерадикализација или радикализација – заклучи Елјези.