Белгиските власти прогласија највисоко ниво на тревога во земјата вечерва поради огромното зголемување на бројот на заразени и хоспитализирани во новата епидемија на коронавирус.

Таканаречената „фаза 4“ подразбира воведување полициски час низ целата земја, баровите и рестораните се затворени, дозволен е близок контакт со само едно лице надвор од домаќинството, а Онлајн работата е задолжителна секогаш кога е можно.

Продавниците за храна ќе останат отворени, но сите традиционални Божиќни прослави и свечености на улиците се откажани.