Историјата на берзата сугерира дека претседателот Трамп ќе докаже во погрешните анкети и ќе обезбеди уште четири години во Белата куќа.

Репер S&P 500, кој предвидуваше победник на 87% од сите претседателски избори и на сите од 1984 година, додаде 1,2% од 31 јули до понеделник.

Типично, добивката за три месеци пред изборите сигнализира победа на актуелната партија, додека загубата сигнализира трансфер на власта.

„Со одржувањето на пазарот овде и митингот, кажува дека Трамп ќе добие уште четири години“, рече Ентони Салиба, извршен директор на групата „Matrix Execution Group“ од Чикаго, извршен брокер-дилер специјализиран во опции и акции.

Додека S&P 500 укажува на победа на Трамп, други показатели засновани на пазарите и економијата сугерираат дека поранешниот потпретседател Бајден ќе биде кандидатот кој ќе ја положи заклетвата на Денот на инаугурацијата.

Американскиот долар, кој правилно избра седум од последните осум победници на изборите и секој од 2000 година, доби 0,6% за три месеци до понеделник. На денот на изборите, индексот тргуваше со 2 центи над крајот на 31 јули.

Исто така, во корист на Бајден е и фактот дека на почетокот на оваа година, коронавирусот ја втурна економијата на САД во најдлабоката рецесија од ерата по Втората светска војна. Претседателите кои ја надгледуваа рецесијата во последните две години пред изборите изгубија пет од седум кампањи, вклучувајќи го и најновиот случај – победата на поранешниот претседател Бил Клинтон над H.орџ Х.В. Буш.