Љубомир Михајловиќ, попознат како Љубо Шиптар, основач и долгогодишен прв човек на Комерцијална банка, откако беше прогонет од рајот на политичката милост, реши да молчи.

По многу години, тој реши да ја прекине тишината и да открие некои детали од животот што не и се познати на јавноста.

Не е тајна дека Михајловиќ беше омилен банкар за многумина, ниту, пак, дека Аркан бил еден од неговите пријатели.

Почнав да работам во банкарството уште во 1965 година на Косово и Метохија, прво во Комунална, а потоа и во Југобанка, вели тој и додава:

Тогаш еден од директорите ме повика во неговата канцеларија и ме однесе до прозорецот. Тоа беше во Призрен. Тој ми рече: Погледни го, Љубо, овој чистач за чевли долу. За да бидеш добар банкар, мора да бидеш чистач на чевли, продавач, но и министер, свештеник и претседател на државата. Јас сите тие работи ги правев во текот на целата моја кариера и не згрешив.

Бев омилен банкар, а Иван Стамболиќ, Влајко Стоиљковиќ, Аркан, Баџа, Чеда Јовановиќ, Веља Илиќ, Гури, патријархот Павле и многу други, исто така, беа мои добри пријатели. За жал, некои од нив ги нема повеќе со нас, вели Михајловиќ.

Тој потсетува дека бил со Жељко Ражнатовиќ Аркан на денот на убиството во „Интерконтинентал“

Отидов на пливање, по препорака на физијатар, ме болеше десното рамо. Го најдов Аркан во фоајето. Веднаш ме покани да седнам. Инаку, тој ме нарече „генерал“ поради презимето Михајловиќ, објаснува тој.

Тој ми вели: Генерале, денес сум најсреќниот човек на светот. Ги отплатив сите долгови, никому не должам повеќе.

Тој беше навистина расположен, насмеан. Седев со него до 17 часот. Додека разговаравме, две чудни особи постојано шетаа покрај нас и правеа еден вид на „ножици“ додека се движеа. Му го свртев вниманието на фактот дека ми е чудно што прават, но тој ми одговори да не се грижам затоа што има луѓе што контролираат сè, раскажува Михајловиќ.

Додека се спуштив кон базенот, полицајците влегоа внатре и почнаа да викаат дека Аркан е убиен. Штом станав, практично. Кога излегов од хотелот, веќе имаше новинарски и телевизиски екипи, а јас бев првиот што беше фотографиран како го напуштам местото на злосторството, рече Љубо Шиптар.

Инаку Љубомир Михајловиќ по напуштањето на Комерцијална банка беше советник во Македонска банка пред банката да оди во стечај.