Декември е месец на празници и богати оброци на кои алкохолот им е верен придружник. Многумина од нас претеруваат со празничните здравици, па токму затоа едно од најчестите новогодишни ветувања е да престанете да пиете барем еден месец по празниците.

Всушност, тоа е многу добра идеја. Погледнете што се случува со организмот кога ќе престанете да пиете алкохол за само 30 дена.

Одмор за црниот дроб

Повеќето заболувања на црниот дроб се асимптоматски и затоа се крајно подмолни. Пред да знаете, вашиот црн дроб може да страдал од цироза ако сте редовен обожавател на чаша алкохол, дури и ако навиката нема никаква врска со алкохолизам. За среќа, клетките на црниот дроб се обновуваат доста брзо, па доколку престанете со лошата навика да пиете алкохол често, дури и само 30 дена, функцијата на црниот дроб ќе се подобри.

Ензимите на црниот дроб ќе бидат во прифатливи граници, вашиот холестерол ќе се подобри, метаболизмот на мастите исто така ќе се подобри. Конзумирањето алкохол го зголемува холестеролот во крвта и создава висок ризик од кардиоваскуларни болести.

Ризикот од рак се намалува

Познато е дека алкохолот има канцерогени ефекти врз клетките. Ова е наведено во Националната програма за токсикологија при Министерството за здравство и човечки услуги на САД. Во извештајот се наведува и дека ризикот од развој на карцином поврзан со алкохол полека се зголемува со текот на времето, особено ако се пие редовно, пишува healthline.com. Запирање на потрошувачката на алкохол може да го намали овој ризик.

Губење на тежина

Ако престанете да пиете алкохол 30 дена, ќе забележите колку е полесно да се ослободите вишокот килограми. Ова е затоа што алкохолот ненаметливо додава вишок празни калории во нашиот дневен внес. Честопати се обидуваме да ги броиме калориите од храната што ја јадеме, но забораваме дека алкохолот е исто така калоричен.

Функцијата на мозокот се подобрува

Потрошувачката на алкохол го замаглува умот, може да предизвика проблеми со меморијата, концентрацијата, може да биде проблем при запомнување на нови информации и понатамошно ракување со нив. Ако престанете да пиете еден месец, ќе видите колку ќе станете попродуктивни во работата и обврските.