Бил Гејтс изјави дека нема работно време кај него .Работното место е често „климатско“, договорите се такви што ве принудуваат повторно да се докажете и често излегувате од вашата удобна зона. Вработените се изложени на секојдневен притисок, а работодавците исто така се соочуваат со бројни предизвици.

И додека многумина, кои сакаат да бидат примерни работници во 21 век, планираат здрава исхрана, пијат многу течности, вежбаат и медитираат за да бидат во психо-физичка форма – има некој што го следи сето тоа.

Будното око на шефот ве гледа, но не секој ги има истите методи за да открие кој работник најмногу придонесува за компанијата. Бил Гејтс, основачот на Мајкрософт, е еден од оние кои биле „опседнати со продуктивноста“.

Имено, милијардерот ги „контролирал“ своите вработени на посебен начин, со запомнување на регистарските таблички на луѓето од компанијата.

  • Тогаш би погледнал на паркингот, да видам кога некој доаѓа и си оди – вели Гејтс.

Основачот на оваа технолошка компанија, Пол Ален, во интервју за „Vanity Fair“ изјави дека „Мајкрософт“ е многу стресна средина, бидејќи Гејтс ги принудуваше другите да работат исто како и тој.

Тој додава дека бил работохолик кој гледал кој е со него на работа и за време на викендите. Во истото интервју, Ален раскажа анегдота за поранешен вработен во Мајкрософт, кој работеше 81 час за четири дена за да го заврши проектот.

Кон крајот на работната недела, Гејтс го праша Гринберг што ќе направи следниот ден, на што тој одговори дека планира да земе одмор. Милијардерот го праша: Зошто би сакал да го направиш тоа? Не сакаш ли успех и пари ?