Милијардерот Бил Гејтс ги сумираше резултатите од годината што заминува во својот личен блог и изрази загриженост дека и покрај вакцинациите, пандемијата ќе се интензивира во наредните месеци. „За жал, сè уште не сме се опоравиле од тешкотиите“, рече тој.

Говорејќи за интензивирање на пандемијата, милијардерот се потпира на податоците добиени со употреба на компјутерски модели. Според него, тие покажуваат дека ситуацијата во светот ќе се влоши следниот месец.

Во исто време, Гејтс потсети дека носењето маски и социјалното растојание сè уште се ефикасно средство за борба против ширењето на инфекцијата со коронавирус.

Ограничувањата за посета на јавни места ќе продолжат и следната година. Општо земено, во 2021 година, според него, ќе започне да се намалува бројот на случаи на смрт и смрт, а животот постепено ќе започнува да се нормализира. Милјардерот ги поврза своите надежи со фактот дека вакцинацијата, според сите прогнози, треба да достигне глобални размери во пролетта следната година.

Сепак, се поголемиот број луѓе кои одбиваат вакцинирање е причина за загриженост, предупреди Гејтс. Тој призна дека не ги разбира причините за овој недостаток на верба во науката.