Вредноста на најпопуларната криптовалута, биткоин, се зголеми за околу 8%, а според сегашните податоци, за прв пат од јануари 2015 година достигна ниво од 15 000 американски долари.

Според порталот CoinMarketCap, кој ја пресметува просечната цена на повеќе од 20 валути, биткоинот вреди 14.945 долари, пренесува Спутник.

На Бинанс, најголемата размена на криптовалути, биткоинот порасна за 7,95 проценти на 15.005 долари.

Тргувањето со биткоин претставува 65,1 процентi од глобалниот пазар на криптовалути.