Сообраќајот преку Босфор во Истанбул беше запрен поради танкерот која изгуби контрола, јави телевизијата НТВ.

Според телевизијата, танкерот со нафта Рава започнал да се свртува кон брегот во близина на квартот Јеникој поради дефект на воланот, и бил запрен на 300 метри од брегот со влечење на крајбрежната стража кои веднаш пристигнале на самото место.

Во моментов, танкерот го блокираше сообраќајот на Босфор во двата правци.

Поморски сообраќај во теснецот Босфор е запрен откако цистерната на хрватската Танкерска пловидба неконтролирано тргнала кон крајбрежјето, пренесува турската телевизија.

Танкерот, долг 249 метри, од непозната причина, започна да плови кон брегот и во последен момент беше спречена катастрофа. Реморкерите успеале да го запрат танкерот на само 300 метри од брегот.

Интересно, танкерот Рава пловеше под знамето на Хрватска и се движеше на релација Новоросијск (Русија) до Картагена (Шпанија).

Според првичните извештаи, имало грешка во системот за управување и на крајот биле потребни дури осум влекачи за да се запре. Постои и друга верзија на приказната во која едноставно е наведено дека моторот на бродот откажал.