Претседателот на Црна Гора, Мило Ѓукановиќ, е обвинет за земање од 100 до 150 милиони евра годишно од рекет и соработка со криминални кланови.

Имотот на црногорскиот претседател Мило Ѓукановиќ вреди една милијарда евра, тврди бизнисменот Душко Кнежевиќ.

Долгогодишниот соработник на Ѓукановиќ, претседателот на „Групата Атлас“, против кого Мило издаде меѓународна потерница (Интерпол неодамна ја повлече), најавува скоро враќање во Црна Гора. Како што вели – штом се формира нова влада.

Ако го видам Ѓукановиќ, ќе му кажам дека еден од нас мора да оди во затвор, вели Кнежевиќ.

Според него, имотот на Ѓукановиќ сигурно вреди една милијарда евра.

Секоја година тој зема од 100 до 150 милиони евра од рекет и соработка со криминални кланови, посочува бизнисменот, објаснувајќи дека не мисли само на личниот имот на црногорскиот претседател, туку и на она што го имаат членовите на неговото семејство, односно син, брат, сестри, кумот, кој е вклучен во секоја инвестиција во Црна Гора и други.

На новинарско прашање дали можат да се следат сите овие пари, Кнежевиќ одговори:

Прилично е тешко да се утврди, многу од парите се вртеа преку шверц на цигари и наркотици, нелегални текови. Има огромна сума пари што ја чува во готово, во која ја имаше поддршката од неговиот секретар Драгица, кој почина пред 10 дена. Таа ја одржуваше неговата каса, плаќања и примаше и испраќаше доверлива пошта. Тие пари се скриени некаде во Црна Гора. Доста е во злато, часовници, слики. Јас му подарив уметнички слики, сигурно вредни 500 000-600 000 евра. Претпоставувам дека многу луѓе, јас ги нарекувам менаџери на сметки, знаат за неговите сметки.