Војната во Карабах е запрена, но сè уште ништо не е разјаснето. Конфликтните страни треба да преговараат за пограничните области каде што се наоѓаат „интересни предмети“. Овие вклучуваат историски споменици на христијанството, наоѓалишта на минерални суровини. Рудник за злато во близина на ерменското село Сотк веќе стана предмет на спор.

Според трилатералниот мировен договор, откако регионот Карвачар (Келбајар) стапи под контрола на Азербејџан, рудниците станаа спорна територија, бидејќи границата поминува покрај локалитетот, пресекувајќи ја на половина.

Опозицискиот пратеник на Парламентот на Ерменија, Наира Зограбјан го вклучи алармот пред неколку дена: азербејџанската армија влезе во населбата Варденис во ерменскиот регион Гехаркуник и има намера да ја преземе контролата над наоѓалиштето на злато кај Сотка. Пратеничката наскоро го сподели видеото што го доби, на кое се гледаат азербејџански војници на снежен планински терен.

„Работниците ме викаа„ Сотка “. Тие се обидуваат да ја извлечат техниката и луѓето надвор. Ние мора да изјавиме дека денес немаме моќ во Ерменија “, рече Зограбјан.