Ова е моја петта операција, имам три на левото колено, а две на десното колено. Благодарение на неразумната игра на моите противници, ова се случи вчера. Ова го рече бугарскиот премиерот во оставка Бојко Борисов од болницата каде што беше опериран синоќа. Тој го претстави составот на кабинетот предложен од коалицијата ГЕРБ-СДС.

Го предложив Дани Митов за премиер за да може да се водат разговори со сите. Одлучив дека тоа треба да биде мирно, работно опкружување, без иритација. Само мир и тишина. Важно е за државата да има стабилна влада, рече Борисов.

Лидерот на СДС, Румен Христов, ќе биде вицепремиер и министер за одбрана. Калин Велов ќе биде номиниран за министер за култура. Министер за туризам, Љубен Дилов. Министер за регионален развој, Александар Иванов. Томислав Дончев ќе продолжи да биде одговорен за фондовите на ЕУ. Екатерина Захариева останува министер за надворешни работи. Кирил Ананиев министер за финансии. Деница Сачева министер за социјални работи. Десислава Ахладова останува министер за правда.