Поглаварот на Српската православна црква, Српскиот патријарх Иринеј, почина на 91 година по борба со вирусот корона, а денеска ќе биде погребан во криптата во Храмот Свети Сава во Врачар.
Литургијата започна во 9 часот наутро, во централниот дел на храмот, каде што е изложено телото и ќе го служат митрополитот Дабро-Босна митрополит Златоуст, сегашните бискупи и 16 свештеници.

Sahrana patrijarha Irineja

Za vise informacije kliknite na link:https://www.srbijadanas.com/

Posted by Srbija Danas on Sunday, November 22, 2020

Остатоците на Патријархот ќе бидат спуштени во гробот во криптата од свештеници од Белград.

Ковчегот со телото на патријархот Иринеј беше пренесен вчера околу 8.20 часот во Патријаршијата, потоа во Соборниот храм и оттаму во Храмот Свети Сава, каде белградските свештеници го читаа Светото евангелие над скелето цел ден и ноќ, и така ќе биде до 9 часот, светата погребна литургија. Во 11 часот имаше служба, проследена со беседи.
Верниците од вчера се збогуваат со 45-от српски патријарх.

Така, птица во лет била „фатена“ во Храмот. Гулабот со раширени крилја беше фотографиран во Храмот Свети Сава, свртен кон фреските на Немањиќ и распнувањето на Исус.