Унгарија планира да се приклучи на Евроазиската банка за развој за да добие пристап до нови извори на финансирање на унгарските компании во Азија, изјави вчера унгарскиот министер за надворешни работи Питер Сијарто во Казахстан, каде што е во посета, јави Ројтерс.

Овој потег е дел од дипломатијата на владата на Виктор Орбан за „отворање на исток“, која вклучува поблиски врски со Кина, која гради подобра железничка врска помеѓу Будимпешта и Белград. Кина планира и огромен комплекс на универзитетот Фудан од Шангај во Будимпешта, според Ројтерс.

Евроазиската банка за развој е регионална банка основана од Русија и Казахстан во 2006 година, со членки на Ерменија, Белорусија, Киргистан и Таџикистан.

Унгарија е исто така член на друга финансиска институција предводена од Русија, Меѓународната инвестициска банка, па дури успеа да го премести своето седиште од Москва во Будимпешта во 2009 година, наидувајќи на критики од западните партнери.