Амбасадорите на 27-те земји-членки на Европската унија се собраа денес во Брисел за да го започнат процесот на конечно раздвојување на ЕУ и Велика Британија, откако минатата недела Лондон и Брисел го одобрија трговскиот договор по Брегзит по неколкумесечни преговори.

Денес, амбасадорите на ЕУ официјално го започнаа процесот за потврда на трговскиот договор со Велика Британија.

Претходно денес, претставниците на земјите-членки на ЕУ ги потврдија своите конечни позиции во врска со трговскиот договор и со тоа дадоа зелено светло за последната разделба со Велика Британија. За да се финализира договорот по Брегзит, тој треба да биде одобрен од сите земји-членки на ЕУ, а Европскиот парламент ќе гласа за тоа на почетокот на 2021 година. Дотогаш, договорот ќе биде привремено на сила.

На приватна средба меѓу претставниците на ЕУ и главниот европски преговарач Мишел Барние, беше предложено договорот да биде дефинитивно и конечно ратификуван и ратификуван на 23 февруари.