Британската влада има намера да воведе целосен карантин во поголемиот дел од северна Велика Британија и евентуално Лондон, со цел да се бори против вториот бран на пандемијата на вирусот корона, објави Тајмс.

Според Ројтерс, новите мерки предвидуваат затворање на сите пабови, ресторани и барови за две недели.

Претходно оваа недела, премиерот Борис Johnонсон рече дека воведувањето на ограничувачки мерки ќе ги загрози работните места, секојдневниот живот на граѓаните и контактите со луѓето.

„Тајмс“ наведува дека ќе бидат забранети и состаноци на членови на различни домаќинства во затворени простории.