Велика Британија се збогува со принцот Филип. Сопругот на кралицата Елизабета Втора почина минатата недела на 99-годишна возраст. Поради пандемијата, тој ќе биде погребан во тесен семеен круг, само четири дена пред роденденот на кралицата, која ќе наполни 95 години на 21 април.

Процесијата на жалост ќе се одржи во замокот Виндзор. Коронавирусот не е единствената причина за промена на протоколот за погреб на принцот. Тој го планираше својот погреб веќе 18 години. Тој беше вклучен во изградбата на специјален џип кој требаше да го пренесе неговиот ковчег од Виндзор до капелата Сент Џорџ, каде што ќе се изврши погребот.

Првично, телото на принцот ќе биде положено во кралската галерија, каде што се погребани други монарси. Откако кралицата Елизабета Втора ќе го напушти овој свет, остатоците на Филип ќе бидат преместени во галеријата со нејзиното семејство.

Поради коронавирусот, граѓаните се повикуваат да не се собираат пред Виндзор, туку церемонијата да ја следат на телевизија. Аеродром Хитроу, кој се наоѓа во близината, ќе биде затворен пет минути во исто време кога ќе се одржи една минута молчење во спомен на принцот Филип.