Само 0,01 отсто од отворените образовни поставки имаа појава на ковид 19. Од повеќе од еден милион деца кои одат во предучилишно и основно училиште во јуни, погодени се само 70 деца од инфекции во пошироката заедница, најверојатно при случаи на возење до и назад од училиштата. 

Се покажало дека децата имале поголема веројатност да се здобијат со инфекција САРС-CoV-2 дома, отколку во училиште.

Епидемии и инфекции во училиштата се ретки причини за појава на коронавирус, покажува новата студија на јавно здравство Англија.

Откриени се само 67 индивидуални случаи и 30 епидемии кај учениците и вработените, откако училиштата повторно започнаа во јуни, сè додека не затворија за летото. Само 0,01 отсто од предучилишните установи и основните училишта имаа појава на ковид 19, а засегнати се 70 деца и 128 вработени. Во истиот период, регистрирани се 25.470 случаи во Англија како целина.

Пријавени случаи на СОВИД-19, кластери и епидемии се прегледувани секој ден во сите образовни поставки во Англија до крајот на јули.

PHE открил дека има поголема веројатност да има појава на заразени во оние области, кои исто така имаат висока инциденца на ковид 19, што сугерира дека пренесувањето во заедницата го придвижува ширењето во училиштата. Ова покажува постојана потреба да се контролира ширењето на заразата во заедницата, за да се задржат училиштата отворени, при што сите ќе ја играат својата улога со миење на рацете, носење маски на лицето, оддалечување и брзо тестирање доколку имаат симптоми.


Напишете коментар