Според најновата анализа на „Бритиш петролеум“, нафтата ефективно ќе ја замени чистата електрична енергија.

Нашата визија за енергетската иднина на светот се смени како резултат на влијанието на пандемијата и поголемата борба против климатските промени. Има голем пад на побарувачката за нафта. Транзицијата кон обновлива енергија може да се забрза ако земјите одлучат да инвестираат во еколошко економско закрепнување од пандемијата“, рече Спенсер Дејл, главен економист во „Бритиш петролеум“.

Додадено е дека побарувачката за нафта може никогаш да не се опорави целосно од ефектите на пандемијата, па дури и таквиот пад на побарувачката може да достигне рекорди.

Според овие проценки, нафтата ќе биде заменета со чиста електрична енергија произведена од фарми со ветерници, хидроцентрали и соларни панели.

Причината за тоа може да се види во фактот дека растот на производството на обновлива енергија ги руши сите претходни рекорди.

Побарувачката за нафта го достигна својот врв минатата година, а за следните 30 години се наведени три можни сценарија.

Во една од нив, која не предвидува забрзување на борбата против климатските промени, побарувачката за нафта останува слична на 2019 година, до падот на 2035 година.

Извештајот го потврди предупредувањето на независните експерти дека пандемијата ќе предизвика пад на побарувачката на нафта.

Извештајот ќе ни помогне подобро да ги разбереме промените во побарувачката на енергија и да развиеме планови во текот на следните триесет години да станеме компанија за производство на енергија што ќе испушти минимални количини на СО2“, рече Бернард Лони, извршен директор на „Бритиш петролеум“.