Полицијата во Република Српска трага по Драган Шево (40) поради сомневање дека за 50 евра го убил монахот, отец Стефан Ачиќ (62) во манастирот Глоговац кај Шипово!

Осомничениот, наводно, имал и соучесник, возач кој го довел до манастирот во понеделникот, но и го одвел по извршеното злосторство. Помошникот беше уапсен наскоро по злосторството, но тој се правдаше дека не знае што се случило во манастирот, вели извор на истрагата.

Се претпоставува дека мотивот на злосторството се пари. Околу 50 евра исчезнаа од манастирот, колку што беа собрани за седум дена од доброволните прилози на верниците, вели истиот извор.

Се претпоставува дека Драган Шево дошол во манастирот, каде што доаѓал и претходно и каде наводно се лекувал од зависност од дрога.

Тој вечераше со монахот Стефан во манастирската трпезарија и, наводно, од отецот побарал пари. Стефан претпоставил дека му требаат пари за дрога, па не му ги дал, што го иритирало Шево. Земал нож и го прободел монахот двапати во градите, во близина на срцето, а потоа побегнал – вели изворот и додава дека ранетиот монах повикал помош.

Друг монах ги слушнал повиците на ранетиот монах и затекна ужасна сцена во трпезаријата. Имаше крв на зидовите, вратите, тепихот. Тешко повредениот Стефан успеа да каже кој го нападнал, а потоа починал – вели изворот.

За време на истрагата, стана познато дека осомничениот поминал многу време во манастирот Глоговац.

Отец Стефан исто така му помогна да го реши порокот. Затоа го прими на вечера, немаше идеја што ќе се случи. Исто така, се вели дека самиот Шево имал намера да се замонаши – вели изворот.