Министерството за надворешни работи на Република Бугарија изразува длабока огорченост во врска со богохулното дело на сквернавење на споменикот на жртвите од бродот „Илинден“ во Охрид, соопшти прес-центарот на Министерството за надворешни работи.

Ваквиот однос кон сеќавањето на бугарските туристи кои починаа на 5 септември 2009 година е недопустлив. Се надеваме дека овој вандалски чин нема да остане незабележан од властите во Република Македонија и сторителите на срамниот чин ќе бидат откриени и изведени пред лицето на правдата, нагласува бугарското МНР.