Катерина Трајкова Нурџиева, внука на Гоце Делчев, уште пред неколку години изјави дека Гоце ќе се преврти во гробот ако дознае дека се води полемика дали тој бил Македонец или Бугарин. Таа вели дека нејзиниот дедо ќе се преврти во гробот ако дознае дека некој го присвоил името Македонија.

Иако до Бугарија беа испратени неколку реакции околу ова видео, сепак тие го игнорираа и рекоа дека нив само ги интересирале пишани докази и документи .

Таа раскажала дека уште на 16-годишна возраст тргнала по неговите стапки и го следела секој негов чекор. Нурџиева порача и дека Македонците треба да знаат дека Гоце и неговото семејство ѝ се посветени само на Македонија.

По изјавите на министерката за надворешни работи на Бугарија Екатерина Захариева дека Гоце Делчев е Бугарин и дека тука не треба да има каква било дискусија и по актуелното недоразбирање меѓу членовите на македонско-бугарската експертска комисија за тоа чиј бил Гоце Делчев, ова прашање ја разбранува македонската и бугарската јавност.