Скопје се надева дека Европската унија ќе изврши притисок врз Бугарија во врска со пристапувањето на Македонија во ЕУ, но тоа нема да се случи, смета членот на заедничката бугарско-македонска мешовита комисија, Кирил Топалов.

Според мое мислење, многу луѓе ја мешаат Европската унија со Советскиот сојуз , од каде доаѓаа наредбите за тоа кој што да прави и како да размислува. ЕУ е сосема поинаква конфигурација, тие можат само да дадат препорака, затоа што сите ние сакаме Западен Балкан да се приклучи на ЕУ, на крајот на краиштата, тоа е иницијатива на Бугарија, рече експертот за бТВ.

Тој го потенцираше фактот дека дијалогот меѓу Атина и Скопје „тлееше повеќе од 20 години“, но Грците не отстапија од својата позиција и не им дозволија на Македонците „да им ја одземат античката историја“.

Бугарија, од своја страна, нема да им ја даде на своите соседи средновековна историја, додава Топалов и верува дека ќе продолжи да ја брани својата позиција дека до 1944 година Македонците се сметале себеси за Бугари.

Не треба да се плашиме дека преговорите меѓу Бугарија и Македонија ќе продолжат уште неколку години, десет, 15 или дури 20. Ако Бугарија има достоинство, таа нема да се повлече, исто како што не се повлекоа и Грците. Како што можете да видите, Договорот од Преспа е построг кон таа земја, за разлика од нашиот договор за добрососедство меѓу Софија и Скопје, истакна експертот.

Според Топалов, има смисла преговорите за пристапување на Македонија и Албанија во Европската унија да се водат одделно, а не заедно, бидејќи Тирана го признава бугарското национално малцинство, за разлика од Македонија.

Албанија е многу подемократска држава од Македонија, која е тоталитарно-комунистичка држава и не напредуваше ниту милиметар од времето на Тито. Ние покажуваме толеранција и го признаваме нивниот идентитет од 1944 година, тие се посебна држава, тоа е точно . Нивниот јазик е вештачки српско-бугарски-македонски и ние го препознаваме како и фактот дека тие можат да го нарекуваат како што сакаат. Кога станува збор за историјата до 1944 година, ако некој државен службеник или владата отстапи од својата позиција, тоа ќе значи дека извршиле политичко самоубиство, рече експертот.