Намерата на бугарската влада да купи повеќе американски ловци Ф-16 прво мора да биде соодветно разгледана, смета командантот на бугарското воено воздухопловство, Димитар Петров.

Како што вели тој, ваквиот предлог го покренува прашањето каде да се складираат дополнителните авиони и кој ќе управува со нив, бидејќи Бугарија нема да има доволно обучени пилоти во тој случај.

Петров потсети дека изградбата на инфраструктурата за првите осум авиони штотуку започнува и дека во моментов нема доволно пилоти.

Ако Ф-16 стане број 16, ќе биде потребно да се земат повеќе пилоти, и каде ќе бидат обучени? Не можеме да ги обучиме во Бугарија, бидејќи сега немаме обучен персонал на инструктори, рече Петров за Бугарското национално радио.

Тој изрази мислење дека набавката на целосна ескадрила од 16 ловци е сериозна одлука што треба да се разгледа.

Од своја страна, Атлантскиот совет на Бугарија е револтиран од изјавата на Петров.

Новиот командант денес го предаде бугарското воено воздухопловство! Покрај тоа, тој си дозволи да оди против сопствената влада. Воено лице не може да се сврти против извршната власт, велат од организацијата, нагласувајќи дека може да се разговара за дополнителна обука во САД, како и дека првите такви пилоти можат самите да ги обучуваат своите колеги.

Инаку, Петров неодамна ја презеде должноста командант на воздухопловните сили, пред тоа беше командант на авијациската база „Гроф Игнатјево“.

Министерството за одбрана објави дека размислува за набавка на уште осум ловци, а компанијата „Лохид Мартин“ потврди дека е подготвена да испорача нови авиони заедно со веќе порачаните, под услов тие да бидат нарачани во текот на годината.

Минатата година Бугарија потпиша договор за набавка на осум американски авиони Ф-16. Тие ќе бидат испорачани во 2023 и 2024 година. Договорот беше поддржан од владата, владејачката коалиција на ГЕРБ и ВМРО БНД, додека претседателот Румен Радев и опозициската социјалистичка партија беа против.

Вредноста на договорот беше 1,26 милијарди долари, што и овозможи на Бугарија да биде на второто место според трошоците за одбрана во НАТО минатата година, веднаш по Соединетите држави.

Радев во неколку наврати го критикуваше купувањето американски авиони Ф-16, бидејќи американските авиони ќе чинат многу поскапо од тоа колку владата првично беше подготвена да потроши.