Нема никаков напредок во споровите со Република Македонија. Ниту вториот ден, од работата на зедничката мешовита експертска комисија за историски и образовни прашања, воспоставена за спроведувањето на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Бугарија и Република Македонија, не даде никакви резултати.

Според членови на бугарскиот дел од комисијата, кои сакаа да останат анонимни, македонските партнери во разговорите не се оддалечиле ниту еден сантиметар од своите позиции и се чини дека немаат намера да прифатат кој било од условите договорени на владино ниво.

Нема ништо заедничко меѓу зборовите на премиерот Зоран Заев минатиот четвртокот и денешното однесувањето на комисијата, вели истиот извор.

Или комисијата го лаже Зоран Заев, или тој ги лаже сите, е ставот на бугарската страна.

Денес не се постигнати никакви резултати, не се постигнати конкретни договори, потврди и втор извор што учествуваше во денешните разговори.

Продолжуваат споровите во комисијата околу царот Самоил. Членовите од Македонија одбиваат да ги прифатат ставовите на бугарските историчари од средниот век, и тоа да биде напишано во учебниците од кои учениците во Македонија учат во седмо одделение.

Главната дискусија беше за периодот на Самоил. Македонските историчари опстојуваат и не сакаат да прифатат дека царот Самоил бил дел од историјата на Првото бугарско кралство, и го негираат бугарскиот карактер на државата предводена од Самуил.