Македонскиот премиер Зоран Заев се обидува да се договори со неговиот колега Бојко Борисов за можноста за решавање на споровите и започнувањето на првата меѓувладина конференција за пристапување на Македонија во Европската унија, рече Георги Коритаров, бугарски новинар и водител на ТВ Европа, во написот за Епицентарот.

Таквиот договор може многу да го чини Борисов. Според Коритаров, доколку премиерот го смени ставот за Скопје и проценката на општата историја, тоа може да доведе до оставка на Владата со помош на партијата ВМРО БНД, која повеќепати остро зборуваше против Скопје.

Ако Борисов тоа го направи, тогаш е многу реално Каракачанов, вицепремиерот и лидер на ВМРО, и партијата ВМРО БНД веднаш да ја напуштат владата. На тој начин, тоа што демонстрантите во Бугарија не можеа да го направат три месеци, тоа да го направи Каракачанов и да падне владата поради променетата гледна точка на ВМРО. Тоа е навистина можно, рече Коритаров.

Македонскиот народ треба да се подготви за фактот дека во декември нема да има меѓувладина конференција за пристапување кон Европската унија. Според него, доколку се појави таква ситуација, тоа ќе и ја покаже на Европа вистинската длабочина на проблемите на Софија и Скопје.

Коритаров истакна дека не вреди да се потпишува договор за соработка и добрососедство доколку има уште нерешени прашања. Договорот не помогна тие да се решат, бидејќи сè уште има спорови меѓу Софија и Скопје околу статусот на македонскиот јазик и голем број историски личности.

Европа треба да ја види вистинската длабочина на проблемот, дури и по цена да се постават следниве прашања: Бидејќи имате таков однос, зошто потпишавте таков договор? Бидејќи имате таков однос, што мислеше Бугарија кога ја разви идејата за потребата од проширување на Европската Унија кон Западен Балкан, прашува Коритаров?