Во Бугарија нема македонско малцинство, рече бугарскиот пратеник во Европскиот парламент Ангел Џамбаски, коментирајќи го фактот дека Комитетот на ЕП за граѓански слободи, правда и внатрешни работи и се обрати на бугарската влада со прашање во врска со различните малцинства.

Имено, на крајот на август, членовите на групата за набудување за почитување на демократијата, владеењето на правото и основните права на Комитетот ја критикуваа бугарската влада за почитување на правата на различните етнички и социјални групи, пред се заради нејзиниот однос кон членовите на Ромите и ЛГБТ.

Членовите на групата се осврнаа на препреките во работата на невладината организација со „македонско-бугарското“ малцинство.

Тие наводно се подготвуваа да се борат против корупцијата, а се покажа дека тие ги прашуваа бугарските власти за правата на сексуалните и етничките малцинства, вклучително и македонското. Немаше, нема и не може да има македонско малцинство во Бугарија, рече Џамбаски.

Тој додаде дека Бугарија ќе продолжи да ги штити своите национални интереси и не е должна да им ги објаснува своите потези на некои „неписмени и неинформирани бирократи од Брисел“, изјави пратеникот.

Според последниот попис од 2011 година, Турците биле втора по големина етничка група во земјата со 8,8 проценти, Ромите се на трето место со 4,9 проценти, а 1.654 лица се изјасниле како Македонци. Ниту една етничка група не е издвоена во бугарскиот устав.

Как от борбата срещу корупцията комисията ЛИБЕ стигна до несъществуващото "македонско" малцинство в България? Днес…

Posted by Ангел Джамбазки on Wednesday, September 16, 2020