Најновите измени на изборните правила, кои беа поддржани од бугарскиот парламент, претставуваат кршење на самите правила, рече претседателот на Бугарија, Румен Радев, кој стави вето на дел од измените во тие правила. Во исто време, тој ја обвини владејачката партија дека се обидува да манипулира со изборите.

Тој обрна внимание на фактот дека минатата година Националното собрание изгласа целосен премин кон електронско гласање, иако последните измени предвидуваат можност за гласање и со обични гласачки ливчиња и по електронски пат.

Тешко е да се најде друго објаснување за таа одлука. Тоа е желба да се создадат доволно можности за хаос и манипулации на изборите во корист на владејачките кругови, рече Радев во обраќањето пред народот.

Во исто време, парламентот ја лишува Централната изборна комисија од можноста да избере компанија што ќе ги пребројува гласовите на гласачите по пат на конкурс, и ја наметнува таа обврска на компанијата „Информативна служба“. Претседателот смета дека ова создава услови за злоупотреба на монополската позиција.

Шефот на државата исто така ја критикуваше одлуката на парламентот да предложи на народен референдум да одлучува за прашања што претходно може да бидат разгледувани само од Големото народно собрание (како што е промена на Уставот). Тој го потенцираше фактот дека владата се обидува да ги протурка своите измени и дополнувања на Уставот на тој начин, имајќи предвид дека, како што рече, не е сигурна дека ќе ја добие поддршката од Големото народно собрание.

Сите овие измени имаат многу јасна цел – да им гарантираат официјална победа на владејачките кругови на претстојните парламентарни избори, кои ќе се одржат на пролет 2021 година, заклучи Радев.