Ќе избереме нови пратеници најдоцна на 18 јули. Парламентот е очигледно веќе во распад, се коментираше денес во кулуарите на бугарското собрание.

За прв пат, Националното собрание не заседава поради одбивањето на ГЕРБ, ДПС и БСП да гласаат на дневниот ред. Се покажа дека секоја од овие три партии има свои аргументи. ГЕРБ е против усвојување на нови изборни правила, напишани преку ноќ, што ќе го поткопа гласањето. БСП инсистира на ажурирање на буџетот и гласање за нивните социјални закони.

Проблемите се јавија заради брзите измени во Изборниот законик. Правната комисија е во целосен хаос, а промените на кодексот се пред пропаст. Демократска Бугарија се незадоволни што нема да има електронско гласање, луѓето на Слави се откажаа од гласањето по пошта. Идејата за назначување на државна изборна комисија со претседателски указ исто така се очекува да не успее.

Изборите во јули се неизбежни и колку побрзо се објават, толку подобро. Овој парламент е веќе штетен за државата, коментираат зад сцената пратениците од ГЕРБ, БСП, ДБ и ДПС.

Лидерот на политичката партија Има таков народ Слави Трифонов напиша краток коментар на својот официјален профил на Фејсбук во врска со денешните политички настани.

Уважаеми сънародници, днес се случиха две неща. Първо: “Има такъв народ” върна мандата за съставяне на правителство. И второ: ГЕРБ, БСП и ДПС показаха защо “Има такъв народ” трябваше да върне мандата.

Posted by Слави Т. Трифонов on Wednesday, April 28, 2021

Еве што вели тој:

Драги сонародници, денес се случија две работи. Прво: Има таков народ го врати мандатот за формирање влада.

И второ: ГЕРБ, БСП и ДПС покажаа зошто Има таков народ мораше да го врати мандатот, напиша Трифонов во својата објава.