Закинтос, Кефалонија и Итака во Грција од вчера се во центарот на силното невреме Јанош, а силниот ветер од 90 километри на час и обилните врнежи од дожд предизвикаа проблеми во напојувањето.

Во следните неколку часа ќе се пресели во западна Грција и западен Пелопонез, а потоа ќе се пресели во централна Грција.

Исто така се соочува со сериозни проблеми во остварување на основните потреби на луѓето , а градоначалникот рече дека островот е без струја од 4 часот наутро, силниот ветер соборил дрвја, а многу куќи се оштетени.

Ситуацијата во Закинтос е исто така сериозна – циклон го погоди островот по полноќ, а луѓето останаа во своите куќи. Имаше и пожар во близина на хотел, тој беше изгаснат, но штетата е голема. Гости на хотелот, како и на неколку куќи останаа без електрична енергија.