Звучи нескромно, но денес нема подобро подготвен премиер од мене. И не случајно ние сме првата политичка сила на петти по ред парламентарни избори. Но, како и да е, многу луѓе сакаат да бидам јас премиер, но јас секогаш верував тоа обединување ја прави силата. Сметам дека јас, како што прави претседателот Радев, не треба да ја делам нацијата на два дела, затоа ќе предложам друг кандидат за премиер од нашата партија со ориентација кон Европа и НАТО, им рече на новинарите претседателот на ГЕРБ, Бојко Борисов во Велико Трново.

Многу сериозно ќе се однесуваме кон првата политичка сила, со најмногу гласачи. Ќе ви кажам кога ќе бидеме подготвени. Имаме една недела според Уставот да се консултираме, додаде тој.

Јас нема да бидам кандидат за премиер, рече Борисов.

Лидерот на ГЕРБ рече дека тие имаат подготвено список на министри, некои ќе бидат нови, а некои од старите ќе бидат зачувани.

Кога ќе ни го поставите прашањето: Дали се плашите од привремена влада, тоа значи дека вие самите мислите дека таа нема да биде демократска. Зошто треба да се плаши една политичка партија и кој сака да не плаши нас, рече Борисов.

Се плашам само од Бога. Кога ќе се постави ова прашање, никој не верува во демократија и владеење на правото, за што Радев зборува толку многу. Ако дојдеме до привремена влада, тоа значи дека не покажавме мудрост и одговорност на политичките партии. Тие имаат можност да формираат влада, ако не можеме, тие немаат право да дезертираат. Тоа се десетици милиони за нови избори, хаос и парламентарна република без парламент, рече Борисо.

Фактот дека сме со 200.000 гласови повеќе од еден од неспорно најталентираните, најдобрите изведувачи и политички презентери во последните 30 години е неочекуван дури и за мене. Запомнете си колку години на БТВ, во најгледаното време навечер, г. Трифонов беше домаќин на политички емисии со голема омраза. Нималку не е случајно што тој се појави на политичката сцена и неговиот резултат, па затоа мора да ја преземе одговорноста, рече премиерот.

Борисов исто така рече дека ќе ја поддржи владата со кандидат што не е од ГЕРБ.