По коронавирусот што го имаше во јули, кога едвај преживеа, Чедомир Јовановиќ ги следеше сите совети на лекарите. Не е вистина дека тој бил несовесен и дека неговата состојба се влошила поради тоа, вели Јелена Јовановиќ, сопругата на лидерот на ЛДП, Чедомир Јовановиќ.

Пред шест месеци, Јовановиќ имаше сериозна билатерална пневмонија предизвикана од вирусот корона, а според неговата сопруга, тој во тоа време едвај успеал да остане жив.

Тој беше отпуштен од болница иако сè уште имаше воспаление на белите дробови. Неговиот имунитет падна, па лекарите стравуваа дека некои бактерии ќе го нападнат во болницата. Договорот беше тој да се одмори дома и да живее така.

Сите нè погоди лагата дека тој не ги следел советите на лекарите и дека тој е одговорен за состојбата во која се наоѓал, рече сопругата на Чедомир Јовановиќ и додаде:

Иако беше негативен за короната од средината на јули, Јовановиќ не беше способен за нормален живот, дишеше тешко, брзо се заморуваше, се бореше со своето тело и организмот, кои не можеа да ги следат неговата глава и желби.

Па, тој не ја извади својата опрема за тренинг од јуни, кога вежбаше последен пат, еден ден пред да отиде во болница, вели таа, додавајќи дека Јовановиќ пред да замине во болница секое утро и оставал со чашата чај, кардиопирин, витамин Д, витамин Ц, комплекс селен-цинк, омега 3,6,9 и магнезиум навечер, сè што би земал претходно и самиот.

Сепак, вели таа, последните два месеци тој чувствуваше силни болки во дијафрагмата, тој рече дека здивот неочекувано му се скратува, во последните неколку дена имаше болки во градите и стомакот кои во петокот станаа толку неподносливи што го прекина состанокот на кој присуствуваше и замиот замина во ковид клиниката.

После снимките, лекарите искрено му рекоа дека претходно не виделе ништо слично, дека резултатите од крв и рентген ги надминуваат нивните знаења и дека итно треба да оди во болница.

Сега е многу лошо, тој страда од страшна болка, поради што прима кетанол, тродон, морфиум во комбинација со четири антибиотици. Сите негови параметри се нарушени. Иако прима флексарин неколку пати на ден, Д димерот кој е одговорен за згрутчување на крвта и предизвикува тромбоза е 12 пати поголем од горната граница, ЦРП што укажува и на некои воспаленија исто така. Тие се сомневаа на внатрешно крварење, но за среќа не е тоа. Неговиот крвен притисок е ужасно висок и тешко е да се врати во нормала со лекови. Иако е тешко, ние се бориме, особено тој, вели таа.