Поранешниот српски вицепрмиер, Чедомир Јовановиќ, тврди дека денес, по сопствена иницијатива, го откажал обезбедувањето што му го дала полицијата пред 20 години.

Тој истакна дека тоа го сторил од револт, бидејќи полицијата претходно го известила дека го повлекува обезбедувањето за неговите деца.

Дојдоа луѓето од Дирекцијата за безбедност на личности и ме известија дека го укинуваат обезбедувањето на моите деца. Ги замолив да ми дадат писмена проценка според која е донесена ваква одлука, но тие рекоа дека нема документи, туку тоа ми го пренесоа само усно. Тогаш им реков: Мене ќе ме чувате, а моите деца нема да ги чувате!? Така не може. И го вратив обезбедувањето, изјави Чедомир Јовановиќ за Блиц.

Јовановиќ смета дека нема безбедносно оправдување за оваа одлука и дека усното соопштување е пресметано со цел да се избегне одговорност за сè што може да се случи.

Јовановиќ вели дека секојдневно добивал смртни закани, најмногу преку социјалните мрежи.

Наркомане, крајот е близу, ниту полицијата, ниту војската нема да те спасат, луѓето ќе судат за вас и за некои други, гласи една од пораките што Јовановиќ неодамна ги добил на Фејсбук, додека другата гласи: Човек треба се остави да живее, но прво да се убие целото негово семејство за да види како е да жали за неговото семејство кога ќе ги нема.

Јовановиќ истакнува дека е шокиран од одлуката за откажување на безбедноста на неговите деца.

Летото 2019 година, Јана беше во трговскиот центар со нејзината пријателка. По завршувањето на кино преставата, тие се преселија во Мекдоналдс, а потоа им се приближија тројца мажи. Нејзината другарка ја оттурнаа настрана, а на Јана и истури малку прашок во сокот и ја тераа да го испие. Тоа го видел некој гостин кој праша дали сè е во ред, а потоа еден од тројцата го удри и го сруши на земја. Еден пријател ја повика мојата сопруга, а таа се јави во полиција. Кога пристигнаа, тројцата извадија руски дипломатски пасоши, а потоа некој од руската амбасада дојде за нив и ги извади, тврди Јовановиќ и изјави дека подоцна било утврдено дека прашокот што го истуриле во сокот е всушност лекот МДМА (екстази).

Јовановиќ вели дека после тоа, децата и тој биле во полиција да даваат изјави и дека МВР го замолила да не зборува во јавноста за случајот. Сега, вели тој, нема причина да молчи.

На Михајло тие му резервираа гробница и ги отпечатија неговите некролози! Кога патува за училиште во Германија, го пречекува германската полиција, а во Англија англиската полиција. Тој води таков живот. И неодамна ме праша зошто не може да оди надвор сам со девојка, па по кој знае кој пат му објаснував, изјави Јовановиќ.

Јовановиќ рече дека отишол на состанок пред неколку дена и дека стоел на семафор кога еден човек на автобуската станица ги соблекол пантолоните и му ги покажал гениталиите.

Тоа траеше три минути, но никој од мојата придружба не реагираше. Дури и ако не бев таму и не бев заштитена личност, претпоставувам дека е ред да се санкционира оној што го нарушува јавниот ред и мир, истакна тој .

Обезбедувањето, рече тој, му била дадена во февруари 2001 година откако била поставена бомба под неговиот автомобил.

Три години подоцна, на првата седница на владата на Коштуница беше донесена одлука за откажување на неговото обезбедување, но само седум дена подоцна, одлуката беше ревидирана, бидејќи полициската проценка беше дека тој е загрозен.

Јовановиќ, неговата сопруга и синот, во тоа време единственото дете, добија обезбедување, а обезбедувањето беше ставено пред зградата во која живееја. Во меѓувреме, секое дете доби придружба затоа што се сметаше за потребно.

Во последните години, а особено по емитувањето на серијата Семејство, Јовановиќ, како што нагласи, бил под голем притисок.

Некој се обидува да не скара со Вучиќ со такви постапки, рече тој.

На прашањето дали разговарал со Вучиќ на оваа тема, тој одговорил не, бидејќи тоа не е тема со која треба да се занимава претседателот, пренесува Блиц.