Али Ахмети излезе со идеата Албанец да биде премиер на идната влада. И околу тоа се отвори дебата во македонската јавност.

Во основа, Али Ахмети со таа идеа сака да ја продолжи својата политичка кариера. Коалицијата на ДУИ и СДСМ не е природна коалиција и силен СДСМ со битно учество во албанскиот електорат е сериозна закана за Ахмети.

Од друга страна, во овој момент чиста коалиција меѓу ДУИ и ВМРО ДПМНЕ би значело политичка смрт за ДУИ и во албанската јавност би се третирало како обнова на режимот меѓу Ахмети и Груевски, односно ДУИ и ВМРО ДПМНЕ.

Иако коалицијата меѓу ДУИ и ВМРО ДПМНЕ е природна коалиција, за разлика од коалицијата меѓу СДСМ и ДУИ, во овој момент ДУИ се плаши од таква коалиција со ДПМНЕ. Затоа Ахмети ја пласираше идеата за Албанец премиер за да остави маневарски простор за идна коалиција со Христијан Мицкоски.

Инаку, идеата за Албанец премиер е стара идеа на Бранко Црвенковски. Во периодот од 2009 до 2013 година со Абдулменаф Беџети, кој беше поранешен Претседател на ПДП и министер во една од владите на Црвенковски, а потоа беше дел од тимот на Еколог и Претседател на клубот ФК Шкендија, каде главен финансиер беше Дестани од Еколог, Црвенковски работеше на формирање нова албанска партија која би била предводена од Беџети а финансирана од Еколопг. Сега името на Дестани ДУИ го става на маса како иден кандидат за премиер.

Всушност, тоа по малку личи на обид на Црвенковски и Ахмети да му помогнат на Мицкоски, а да му направат проблеми на Заев да победи на изборите и да остане на чело на СДСМ.

Што ќе прават СДСМ и ВМРО ДПМНЕ, односно Заев и Мицкоски, а што ќе прави ДУИ, кои се нивните стратегии и дали и кога ќе има избори од оваа политичка анализа.

Целата политичка анализа можете да ја погледнете на следниот линк:


Напишете коментар