“Кога зборуваме за внатрешна одбрана, мора да обрнеме внимание и на еден многу важен аспект. Ова е таканаречената информативна војна против земјите-членки на Северноатлантскиот договор. Бугарија повторно во моментов страда од ваков информативен напад на социјалните мрежи од страна на службите и организациите, што јас лично го поврзувам со длабоката држава во Република Северна Македонија, со Белград и, се разбира, со фабриката за лажни вести во Санкт Петербург “.

Ова го изјави европратеникот и потпретседател на ВМРО Ангел Џамбаски за време на меѓународната конференција „Европа и новите глобални закани“.

Европратениците и меѓународните експерти разговараа за тековните закани кон Европа за време на настанот организиран на иницијатива на Партијата на европски конзервативци и реформисти, чиј заменик-претседател е Џамбаски.

“Сите се сеќавате дека една од најголемите фабрики на лажни вести, која е поврзана со Санкт Петербург, се наоѓа во прекрасниот бугарски град Велес. Во моментот започнува таков напад против Бугарија-апсолутно лажните и неточни тези се широко распространети на сите видови социјални мрежи”, рече тој.

Тој истакна дека голем број бугарски јавни личности и луѓе поврзани со науката работат и за овој напад.

Според него се развива многу широка антибугарска кампања во голем број западноевропски публикации, сите со лева, лево-либерална, левичарска пристрасност, кои водат безобразно непријателска и отворено лажна кампања против Бугарија и бугарските интереси. Ова е многу силен проблем и за ЕУ ​​и за Северноатлантскиот договор. Од територијата на земјите-членки на Северноатлантскиот договор, се води кампања против други држави, членки на Северноатлантскиот договор, и тоа поминува без никакви последици. Ова покренува разумни сомнежи во однос на степенот до кој може да се активира колективната одбрана на НАТО“, додаде Џамбаски.