Американците брзаат да гласаат на изборите, покажува бројот на предвремени гласови, што укажува на можна рекордна излезност во изборната трка меѓу актуелниот претседател на САД, Доналд Трамп и неговиот демократски ривал Џо Бајден.

Остануваат уште четири недели до денот на изборите на 3 ноември, но повеќе од 3,8 милиони Американци веќе гласаа, што во исто време значително го надмина бројот на луѓе кои гласаа во 2016 година.

На претходните претседателски избори во САД, во ова време беа запишани околу 75.000 гласови.

Ширењето на предвремено гласање и поштенско гласање во многу земји придонесе за голема разлика во бројот на гласови, бидејќи тоа е безбеден начин за гласање за време на пандемијата на вирусот корона, но и големата желба на гласачите да влијаат на победата на еден или друг кандидат, изјави Мајкл Мекдоналд од Универзитетот во Флорида .

Никогаш не сме виделе толку многу луѓе кои гласаа пред изборите, рече Мекдоналд.

Тој додаде дека луѓето гласаат кога ќе одлучат и знаеме дека многумина веќе одамна одлучија и веќе имаат став.

Мекдоналд предвидува рекорден излезност на околу 150 милиони гласачи, што претставува 65 проценти, што е највисока стапка од 1908 година.

Според анкетите, Бајден води пред Трамп на национално ниво, иако истражувањата во клучните земји укажуваат на неизвесна трка, пишува Ројтерс.