Финска веќе има најмалку нови инфекции со коронавируси во Европската унија, а бројот продолжува да опаѓа. Барем засега, оваа земја го држи вирусот под контрола, освен тоа, нема толку економски проблеми како другите европски земји. Како работи?

Во последните две недели, просечниот број на новоинфицирани лица во Финска беше 45,7 на 100 000 жители, помал отколку во која било друга европска земја, а во првиот бран тој број беше дури и помал од 30.

Бројот на смртни случаи во нордиската земја е исто така релативно низок: од почетокот на пандемијата, 362 лица починале „од вирусот“ и „со него“, додека, на пример, во Германија, 11.372 луѓе починале во истиот период.