Многу научници тврдат дека резултатот од ваквото однесување е зголемување на бројот на смртни случаи од коронавирус, додека слободарските политичари и активисти тврдат дека Шведска може да биде пример за сите земји.
е?

Со новиот бран на епидемија на вирусот корона, европските земји повторно воведуваат некои мерки, а експертите проценуваат дека Европа, и покрај ограничувањата, сè повеќе се обидува да го спроведе шведскиот модел чија главна основа е довербата во одговорноста на секој граѓанин, пишува „Newујорк тајмс“, пренесува Танјуг.

Новата нормалност не е никаде поневообичаена отколку во Шведска, која е скоро единствената земја на Запад што одби да воведе целосна блокада оваа пролет, и немаше други задолжителни ограничувачки мерки.

За време на „Црната пролет“, Шведска не ги затвори своите граници, јавниот превоз функционираше непречено, па дури и ресторани, кафулиња, јавни институции, фризери и студија за јога останаа отворени.

Спречувањето на инфекцијата се засноваше на шведска солидарност и доверба, односно на довербата на властите во граѓаните дека мерките како одржување на далечина и редовна хигиена на рацете ќе се чуваат доброволно. Дали тоа било правилна одлука или не, е предмет на дебата низ целиот свет со месеци.