Повеќе од десетина офицери на ЦИА се вратија во Соединетите Држави да побараат нега откако пријавија симптоми кои беа слични со таканаречениот хавански синдром.

Болеста е мистериозна и исцрпувачка и се смета дека влијаела на голем број од вработените во ЦИА почнувајќи од 2016 година, според тврдењето на сегашните и поранешните американски официјални лица и луѓето запознати со ова прашање.

Ново сомневање за инциденти се случи во раните месеци на 2021 година, а најмалку еден се случи во март, потврдија три извори, пренесува српски Курир.

Во многу случаи, службениците се чувствувале лошо затоа што им е потребна итна медицинска евакуација, рекоа две лица запознаени со ова прашање.

Според едно лице, неодамнешните инциденти се случиле на три континенти.

Поединци кои се погодени од хаванскиот синдром пријавиле бројни невролошки симптоми, вклучувајќи вртоглавица, болка и пукање во увото, гадење и силни и постојани главоболки. Утврдено е дека некои страдаат од трауматска повреда на мозокот (ТБИ). Синдромот е именуван по првите познати случаи на заболувањето, кое во 2016 и 2017 година зафати повеќе вработени во американската амбасада во Куба.

Проценката на Националните академии на науките, завршена на барање на Стејт департментот и објавена на крајот од минатата година – вели дека најверојатната причина за симптомите на службениците е насочена, инпулсна, радиофреквентна енергија.

Иако тие веруваат дека руската влада стои зад инцидентот, американската влада не даде никакви официјални оценки, а американските разузнавачки агенции не донеле заклучок за нејзиното потекло, според сегашните и поранешните американски официјални лица кои биле информирани за тоа. Некои американски официјални лица исто така неформално ја обвинија Кина, каде што во 2018 година, на американските дипломати им се слоши со слични симптоми.

Сегашните и поранешните американски официјални лица кои биле запознати со владините истраги, исто така, предупредија дека сè уште има значителни непознати информации за инцидентите, вклучително и најмалку два инциденти за кои тие велат дека се случиле на територијата на САД.

Портпаролката на ЦИА одби да коментира овие прашања, повикувајќи се на претходните коментари во јавноста на оваа тема од страна на директорот на ЦИА, Вилијам Барнс.

Работната група на ЦИА, формирана за првпат во декември 2020 година, беше создадена за да ги испита здравствените инциденти и згрижување на болните од овој синдром во агенцијата. Барнс, кој го презеде кормилото во агенцијата во март, рече дека оттогаш назначил висок офицер за да ја предводи работната група.