Во последните 24 часа евидентирани се 4.534 нови случаи на инфекција со вирус САРС-КоВ-2, а бројот на активни случаи во Хрватска денес е вкупно 23.942. Меѓу нив, 2.501 пациент се наоѓаат во болница, од кои 258 се на апарати за дишење.

48 лица загинаа.

До денес се тестирани вкупно 780.257 лица, од кои 11.166 во последните 24 часа.

Директорот на Хрватскиот институт за јавно здравје, Крунослав Чапак, денес изјави дека епидемиолошката состојба во Хрватска е тешка и дека сите мерки што се преземаат првенствено се насочени кон намалување на блиските контакти.