Пратениците на Клубот на бошњачката партија (БС) поднесоа иницијатива до Парламентот на Црна Гора за усвојување резолуција за признавање на геноцидот во Сребреница. БС наведува дека Парламентот на Црна Гора навистина ја усвоил Декларацијата за Сребреница во 2009 година, но „не се споменува дека таму се случил геноцид“.

Во јули 2009 година, Парламентот на Црна Гора донесе Декларација за прифаќање на резолуцијата на Европскиот парламент (ЕП) за Сребреница. Декларацијата го осудува „масовниот криминал во тој босански град, како и другите злосторства извршени за време на конфликтот во поранешна Југославија“.

Резолуцијата на ЕП го осудува геноцидот извршен во Сребреница во 1995 година и се обврзува да ја потврди вистината и да придонесе за правдата.

Иако не го спомна геноцидот во декларацијата што ја усвои, Црна Гора беше првата земја во регионот што ја прифати и верификуваше Резолуцијата на ЕП за Сребреница, во која јасно се споменува.