Лука Бојовиќ, Раде Ракоњац и Синиша Петриќ Зеница паралелно водеа две криминални војни, а бројот на нивните жртви веројатно никогаш нема да биде познат.

Rade Rakonjac, Luka Bojović i Siniša Petrić Zenica

Фотографијата стара повеќе од две децении се појави на Фејсбук профилот на Легендата од 90-тите и веројатно им ја крена косата на непријателите на Жеjко Ражнатовиќ Аркан.

На фотографијата се гледаат три лица, чиј список на жртви веројатно никогаш нема да биде познат. Тоа се Лука Бојовиќ, Раде Ракоњац и Синиша Петриќ Зеница, црното трио на Аркан, кое со децении по неговата смрт сееше смрт меѓу ривалите на убиениот командант на Српската доброволна гарда.

  • За да се знае вистинската тежина на таа слика, потребно е да се знаат биографиите на тие луѓе. Најпознат и највлијателен од нив е секако Лука Бојовиќ. По пукањето во центарот на Белград, тој отишол кај Српската доброволна гарда кај Аркан и таму се сретнал со многу жестоки момци на војниците на Аркан. Меѓу нив беа Раде Ракоњац, кум на Аркан и Синиша Петриќ Зеница. Лука Бојовиќ станал посилен во криминалните кругови пред да почине Аркан , а по смртта на Аркан бил еден од одмаздници заедно со Ракоњац. Зеница беше дел од тимот на Маринко Магда, поранешен легионер. Таа банда сееше смрт во областа на северна Војводина и јужна Унгарија. Магда и тој беа осудени за низа грабежи зад кои не оставаа сведоци, па убија цели семејства .

Подоцна, по атентатот врз премиерот Зоран Ѓнѓиќ и смртта на поранешните водачи на „Земунскиот клан“, Душан Спасојевиќ Шиптар и Миле Луковиќ Кум, Бојовиќ го презеде раководството на таа организација. Новиот „ЗЕМУНАЦ“ водеше две војни истовремено, и двете подеднакво крвави. Една против сите за кои веруваа дека има врска со ликвидацијата на нивниот командант Аркан и при има долг список на нивните жртви. Втората војна е меѓу семејствата Бојовиќ и Шарановиќ, кои однесоа и десетина жртви, меѓу нив Никола Бојовиќ, братот на Лука, но и еден член на црното трио, Раде Ракоњац, кој беше застрелан во 2014 година во едно белградско кафуле. Тоа убиство се припишува и на тимот на покојниот Слободан Шарановиќ.

  • Бојовиќ ја пресели својата деловна активност во Шпанија, но тој сè уште беше присутен во Србија и Црна Гора преку доверливи луѓе. Сепак, на крајот, тој беше уапсен во 2012 година во Шпанија, а интересно е што со него беше уапсен неговиот стар пријател Синиша Петриќ Зеница, кој беше осуден на 12 години затвор, додека на Лука му беа дадени 18 години. Сепак, се чини дека Бојовиќ, иако зад решетки, сепак има големо влијание во српското и балканското подземје бидејќи во меѓувреме интервенираше во друга војна и застана на страната на „раковините“ во борбата за истребување против „кланот Кавач“ .